duminică, 2 noiembrie 2008

Prezenţa Astrei blăjene pe blogosferă.


http://astrablajeana.blogspot.com/

DESPĂRŢĂMÂNTUL ASTRA TIMOTEI CIPARIU BLAJ

30 iunie 2008

2. Înfiinţarea şi reînfiinţarea Cercurilor Culturale

Obiectivul major în activitatea Despăţământului a fost acela de a reînfiinţa/ înfiinţa cercuri culturale astriste şi de a iniţia programe de activitate. Primele cercuri reînfiinţate au fost, în lumina tradiţiei, cele săteşti: Roşia de Secaş şi Ohaba (1997), Sâncel (1998), Pănade (1999), Biia, Crăciunelu de Jos (2000), Cergău Mare (2001), Jidvei (2002), Şona, Căpâlna de Jos (2003), Cetatea de Baltă (2004), Bucerdea Grânoasă, Mihalţ, Micăsasa (2005).

Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj a continuat să promoveze tradiţiile înaintaşilor, obiceiurile tradiţionale ale satelor româneşti, forme şi mijloace de manifestare a spiritului astrist dar a impus şi consolidat noi direcţii de acţiune, specifice perioadei postdecembriste. Noutatea incontestabilă este aceea că Despărţământul a înţeles să atragă tineri pe care să‑i însufleţească pentru idealul ASTREI de solidaritate a românilor de pretutindeni prin cultură. În acest sens, a fost înfiinţat, în 15 mai 1995, primul cenaclu astrist de literatură pentru tineri, numit „Fântâni ale darurilor”, parafrazând celebra sintagmă rostită de Episcopul – Întemeietor al Şcolilor Blajului, Petru Pavel Aron. Mult mai mult de‑atât, în şcolile Blajului au fost înfiinţate cercuri culturale ale Despăţământului: Cercurile de Istorie şi de Folclor la Şcoala cu Clasele I‑VIII „Toma Cocişiu”, Cercurile de Istorie şi de Literatură la Colegiul Naţional „I. M. Clain”, Cercurile de elevi de la Grup Şcolar „Timotei Cipariu” şi de la Grup Şcolar Agricol.

Sunt postate 38 de articole din istoricul şi activitatea Astra blăjeana, începând cu data de 30 iunie 2008.

Administrator-editor al paginilor astra blajeana Mihai Târnăveanu.

Adresa de corespondenţă o puteti afla prin simpla cerere adaugand un comentariu la unul dintre articolele postate, cerand expres adresa de colaborare, specificand bineinteles adresa dvs.

Ce este un blog? Este un jurnal electronic on line, tematic, uşor de întreţinut şi administrat, chiar fără să ai cunoştinţe avansate de programator web.

Am avut ocazia să răsfoiesc reviste, edituri, cărţi, ziare, canale mass-media, să citez personalităţi politice, culturale şi alte categorii sociale, medici, profesori, redactori, scriitori, care şi-au propulsat realizările lor pe internet, fiindu-le astfel recunoscute contribuţiile lor pe toate planurile: artă, muzică, webdesign, ştiri, spiritualitate, manifestări literare şi de altă natură.

Nu eşti cenzurat, nu ţi se impune o limită, ce scrii, ce publici, cum administrezi. Spaţiile sunt alocate nelimitat pe servere mari, recunoscute, care la rândul lor au de câştigat de pe urma navigării pe un blog.

Articolele postate pot fi comentate, moderate. Ai posibilitatea schimbului de link-uri sau legături web cu alte locaţii similare, poţi să-ţi programezi ştirea într-o anumită zi calendaristică, să ai acces la ştiri proaspete, să alegi dintr-o largă varietate tematică un script de fundal care ţi se potriveşte, menit să atragă privirile cititorilor, modificându-l ori de câte ori este necesar, în funcţie de ce materiale postezi în pagină, forum, chat şi alte secţiuni utile de care pot beneficia vizitatorii blogului tău.

Textele se pot importa şi încărca cu puţine cunoştinţe de operare Word sau pot fi editate on line şi formatate sau aranjate în pagină, majoritatea blogurilor având iniţializate scripturile de culegere computerizată şi tehnoredactare în Word.

Susţin în Adunarea anuală generală, rog a se vedea perioada de probă pe care a funcţionat site-ul de la înfiinţare, şi aştept noi colaborări, ceea ce întreprindem pe suport de hârtie să fie dat şi pe suport electronic spre stâmpărul setei fraţilor de pretutindeni. Limba oficială a site-ului este româna. Câţi români nu avem noi în lume, câţi nu însetează după ţară? În acest fel ne vom ocupa, în mod profesionist şi de ei.

Bucerdea Grânoasă-Cetatea de Baltă,

04 Octombrie 2008.

Niciun comentariu: