SCURTĂ BIOGRAFIE
Celestin Cherebeţiu s-a născut la data de 24 ianuarie 1901, în localitatea Bogata de Jos, în comitatul Szolnok – Dăbâca, ca fiu al preotului greco-catolic Mihail Cherebeţiu şi al Ilenei Cherebeţiu, născută Bălan. Numele familiei are o istorie veche datând din timpul domnitorului moldovean Petru Rareş. Acesta a intervenit în Transilvania împotriva trupelor şi partidei pro-habsburgice în 1529, 1541, 1542, 1543. Pentru ajutorul dat i se recunoaşte stăpânirea asupra Ciceului cu cele 60 de sate, Cetăţii de Baltă, Unguraşului şi a oraşelor Bistriţa şi Rodna. [1] În perioada în care se clădea biserica din localitatea Vad, aparţinând cetăţii Ciceului, vornicul Caraba supraveghea bunul mers al construcţiei. El a avut mai mulţi urmaşi stabiliţi în satul Boiu-Mare, care se numeau Carabas, Carabes sau Kerebecz. Numele Kerebecz s-a perpetuat în timp. Marele istoric Nicolae Iorga, în timpul vizitelor sale de studiu privind ctitoria lui Petru Rareş de la Vad, a fost primit de preotul satului Basiliu Cherebeţiu, bunicul compozitorului. [2]
Celestin Cherebeţiu urmează cursurile şcolii primare reformate din oraşul Dej între anii 1906 – 1910, unde s-a remarcat ca un elev cu rezultate foarte bune la învăţătură, dar mai ales cu aptitudini muzicale deosebite. După absolvirea şcolii primare părinţii consideră că tânărul Celestin trebuie să-şi continue studiile. Urmează cursurile Gimnaziului superior funcţional din Năsăud, localitate aleasă de Maria Tereza drept centru al celor 44 de sate româneşti de graniţă din această parte a Imperiului. Gimnaziul năsăudean a avut profesori bine pregătiţi, printre ei numărându-se şi viitorul său profesor de la Blaj, Iacob Mureşianu şi Augustin Bena, viitorul său profesor de la Conservatorul clujean. După patru ani (1910 – 1914) petrecuţi la Năsăud, elevul Celestin Cherebeţiu se transferă la Gimnaziul superior greco-catolic din Blaj. Conform Testimoniului scolastic [3] nr. 7 din anul şcolar 1917/1918 elevul Cherebeţiu obţine calificative bune, iar la obiectul muzică calificativul de eminent. Pe data de 21 iulie 1918 promovează examenul de maturitate, după care urmează cursurile Academiei teologice pe care o va absolvi în anul 1921.
Calităţile muzicale deosebite cu care a fost înzestrat şi influenţa exercitată de profesorul său Iacob Mureşianu îl determină să se înscrie la Conservatorul de muzică şi artă dramatică din Cluj, beneficiind de o bursă de studii din partea Mitropoliei greco-catolice din Blaj. În perioada studiilor muzicale Celestin Cherebeţiu îi are profesori pe Augustin Bena (teorie – solfegiu), Gheorghe Dima (ansamblu coral), Romulus Cioancă (vioară), Marţian Negrea (contrapunct, compoziţie). Dintre materiile pe care le studiază la Conservator este atras îndeosebi de compoziţie, vioară şi teoria instrumentelor. Din anul 1923 şi până în anul 1925, când promovează examenul de licenţă, Celestin Cherebeţiu a funcţionat ca pedagog la internatul Liceului Gh. Bariţiu. În aceeaşi perioadă a urmat şi cursurile Facultăţii de Litere, Secţia latină – italiană.
După încheierea studiilor superioare proaspătul profesor de muzică se reîntoarce la Blaj unde i se încredinţează catedra de muzică vocală şi instrumentală a Liceului Sf. Vasile cel Mare, unde rămâne pe perioada anului şcolar 1925/1926. După primul an de profesorat, Celestin Cherebeţiu primeşte, în urma intervenţiei Preaveneratului Consistoriu Arhiepiscopesc o bursă la Roma, la Pontificia Scuola Superiore di Musica Sacra. Aici se specializează în muzică gregoriană şi scriitură de tip palestrinian. La Conservatorul din Roma îi are profesori pe cunoscuţii Rafaele Casimiri şi Carlo Refice, la armonie, Antonio Dobici, la contrapunct şi fugă, şi Paulo Ferretti, la estetică. În anul 1928 îşi va lua Licenza (Prolytatus) Gregoriana. Cunoştinţele muzicale dobândite în timpul celor doi ani de studii îl vor ajuta în activitatea pe care o va desfăşura în anii următori la Blaj, dar mai ales la Cluj.
La data de 1 septembrie 1928 începe activitatea didactică a profesorului Celestin Cherebeţiu la Şcoala Normală de Băieţi din Blaj, la început ca profesor suplinitor, apoi ca profesor provizoriu (1929) şi profesor definitiv (1934).
Un moment important în viaţa tânărului profesor de muzică este căsătoria cu Livia Domşa, care a avut loc pe data de 15 iulie 1929. Anul căsătoriei este şi anul în care Celestin Cherebeţiu este hirotonit preot în Catedrala Sf. Treime din Blaj de către mitropolitul Dr. Vasile Suciu.
Activitatea didactică pe care profesorul Cherebeţiu a desfăşurat-o la Blaj a fost una de excepţie şi a durat până în anul 1946, când familia se mută la Cluj. În acest oraş Celestin Cherebeţiu şi-a continuat cariera didactică la Şcoala Nornală de Învăţători până în anul 1948 când, în urma interzicerii bisericii greco-catolice este nevoit să renunţe la această catedră. Îşi va relua activitatea didactică în anul 1951 la Conservatorul Gh. Dima, unde va preda armonia, contrapunctul şi pedagogia muzicală. În anul 1967 se pensionează după 42 de ani de activitate didactică, dar va continua să predea până în anul 1970. Din motive materiale, dar şi din dragoste pentru muzică, între anii 1948 – 1958 a funcţionat ca instrumentist (violă) la Filarmonica de Stat din Cluj, iar apoi în orchestra Operei Române din Cluj, conducând mai mulţi ani şi corul filarmonicii.
Copiii familiei Cherebeţiu au fost îndrumaţi spre muzică încă de timpuriu, dovedindu-se înzestraţi pentru nobila artă. Prieten apropiat al familiei, compozitorul Sigismund Toduţă le dedică lucrarea de cameră Concertino per i tre Cherebeţiu pentru vioară, violă şi violoncel, dedicaţia scoţând în evidenţă pasiunea pentru muzică a membrilor familiei. Cu toate studiile muzicale niciunul dintre copiii familiei Cherebeţiu nu calcă pe urmele tatălui. Michaela, prima născută, renunţă să facă o carieră muzicală din cauza vremurilor grele şi alege Facultatea de Farmacie, rămânând cadru didactic universitar şi parcurgând toate treptele didactice până la cea de conferenţiar la catedra de Chimie Farmaceutică (1953 – 1987). Celestin, al doilea născut, a urmat Facultatea de Medicină, specialitatea stomatologie. A funcţionat o perioadă în ţară după care s-a stabilit în Germania. Gabriel, mezinul familiei, a urmat facultatea de medicină generală. În timpul anilor de studiu a făcut sport de performanţă fiind jucător de bază al echipei de volei a Universităţii Cluj şi al echipei naţionale, vicecampioană mondială şi europeană. După terminarea facultăţii s-a specializat în medicină sportivă, dar a continuat şi cariera în domeniul sportului devenind antrenor al echipelor de volei, fete şi băieţi, ale Mexicului.
De toate împlinirile celor trei copii ajunge să se bucure Celestin Cherebeţiu înainte de a se stinge din viaţă la 11 ianuarie 1978. A fost înmormântat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, fiind condus pe ultimul drum de familie, prieteni, cunoscuţi, foşti elevi şi studenţi pe acordurile corului Iacob Mureşianu dirijat de profesorul Marius Cuteanu.
ADRIAN SOLOMON
[1] Constantin Giurescu, Dinu Giurescu, Scurtă istorie a românilor, Editura ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1977, p. 126.
[2] Vasile Nemeş, Compozitorii transilvăneni care au contribuit la dezvoltarea muzicii bisericeşti, teză de licenţă, Sibiu, 1983, Mss dactilografiat.
[3]Vasile Stanciu, Muzica bisericească corală din Transilvania, Editura Presa Universitară clujeană, Cluj-Napoca, 2001, p. 218.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu