Fondată la Sibiu în 1861, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA împlineşte în acest an 150 de ani. Este important să avem tăria şi bucuria de a sărbători la nivel naţional acest eveniment, expresie a preţuirii şi gratitudinii noastre pentru întemeietori şi fruntaşi ai Astrei, pentru înfăptuirile lor. De-a lungul existenţei sale, acest izvor de solidaritate naţională, de înfrăţire a tuturor românilor şi de propăşire a culturii româneşti, a rămas în conştiinţa naţiunii cu realizări deosebite, care au intrat în patrimoniul cultural naţional, fiind repere în viaţa şi conştiinţa românilor: Biblioteca ASTRA, revista “Transilvania”, Şcoala Civilă de fete, Colecţia de tiprituri “Biblioteca poporală”, despărţăminte, cercuri culturale săteşti, biblioteci poporale, prelegeri şi conferinţe, şcoli ţărăneşti, publicaţii.
Prin activitatea desfăşurată, Asociaţiunea ASTRA s-a definit ca un far călăuzitor, un catalizator de energii al cărei rol a fost acela de promova şi de a ridica toată cultura românească, limba şi literatura naţională, tradiţiile şi obiceiurile creştineşti, arta şi civilizaţia poporului român. Prin obiectivele mari pe care le-a impus şi le-a îndeplinit, ASTRA a contribuit la propăşirea vieţii materiale şi spirituale a satelor româneşti, la creşterea numărul de intelectuali şi la sporirea intelectualităţii româneşti.
Despărţământul blăjean, înfiinţat în 1870, s-a dezvoltat într-un mediu cu vechi tradiţii de viaţă bisericească şi românească, beneficiind de la început de colaborarea unor instituţii importante şi de conducători de mare prestigiu. Reînfiinţat în 1990, Despărţământul nostru a continuat să promoveze tradiţiile înaintaşilor, obiceiurile tradiţionale ale satelor româneşti, forme şi mijloace de manifestare a spiritului astrist dar a impus şi consolidat noi de direcţii de acţiune. Noutatea incontestabilă este aceea că Despărţământul a înţeles să atragă tineri pe care să-i însufleţească pentru idealul ASTREI de solidaritate a românilor de pretutindeni prin cultură. În acest sens, a înfiinţat primul cenaclu de literatură pentru tineri, “Fântâni ale darurilor” dar şi câteva importante cercuri pentru elevi de istorie sau de literatură în şcolile blăjene.
Spiritul astrist se impune în conştiinţa morală a tuturor celor avem datoria morală de a respecta, aşa cum spunea Vasile Goldiş, “cel mai sfânt principiu pe care trebuie să-l apere Asociaţiunea ASTRA şi anume solidaritatea noastră naţională desăvârşită – comoara cea mai scumpă”. Despărţământul ASTRA Blaj a fost şi rămâne o prezenţă activă în viaţa culturală şi spirituală din întreaga zonă, prin toate acţiunile sale, inclusiv Editura şi Revista pe care le susţine, prin modelele exemplare pe care le-a impus în conţtiinţa generaţiilor. Pilda şi testamentul înaintaşilor sunt actuale. Ei au scris, au luptat şi s-au rugat ca neamul nostru să dăinuie în veac. Despărţământul blăjean are şansa, dar şi dulcea povară, de a continua şi îmbogăţi zestrea spirituală lăsată moştenire.
Să nu uităm rolul şi însemnătatea Asociaţiunii în istoria poporului român până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 şi contribuţia esenţială astăzi la răspândirea şi promovarea culturii naţionale în rândul tinerilor şi a românilor în general. Toate evenimentele realizate de conducerea centrală şi de Despărţămintele Astrei vor fi dedicate împlinirii celor 150 de ani de existenţă a ASTREI iar Despărţământul “Timotei Cipariu” Blaj va desfăşura un program coerent pe parcursul întregului an 2011, care va culmina cu organizarea la Blaj a jubileului
ASTRA 150 de ani, în zilele de 16-19 septembrie 2011.
Prof. Silvia Pop
Preşedinte Despărţământul “Timotei Cipariu” Blaj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu