luni, 30 iunie 2008

III. REACTIVAREA DESPARŢĂMÂNTULUI ASTRA BLAJ (1990‑2005)

1. Reorganizarea Despărţământului

I

mediat după Revoluţia din Decembrie 1989, la Sibiu a fost convocată o primă întrunire specială, la 13 februarie 1990, în cadrul căreia s‑a ales un Comitet de iniţiativă. Acesta a considerat imperativ necesar a se desfăşura adunări generale de constituire a Despărţămintelor Astrei, astfel încât să poată fi organizată cât mai repede prima Adunare Generală a Astrei. Aşa cum reiese din Darea de seamă publicată în „Telegraful Român” din 1 iunie 1990, primele Despărţăminte reactivate au fost: Dej, Orăştie, Braşov, Năsăud, Blaj… Astfel că Adunărea Generală de la Sibiu, desfăşurată sub preşedinţia preotului prof. Dumitru Abrudan, la 21 aprilie 1990, a avut un rol covârşitor în reorganizarea Asociaţiunii, cu sediul la Sibiu, mai ales că „Asociaţiunea nu trebuie reînfiinţată, ci doar să îşi reia activitatea, păstrându‑şi statutul de continuitate, după o întrerupere abuzivă, şi, deci, nelegală, impusă în 1948.”[1] În acest context, ar trebui să amintim faptul că în perioada 1948‑1990, spiritul Astrei s‑a perpetuat regăsindu‑se în activităţile organizate. De exemplu, în 1968 a fost sărbătorit Jubileul de 100 de ani al revistei „Transilvania”, organul oficial al Astrei iar la sesiunea de comunicări au participat oameni de cultură din cele mai importante centre ale ţării. Apoi, în anul 1986, s‑au sărbătorit 125 de ani de la înfiinţarea Astrei, prilej cu care au fost organizate: o sesiune de comunicări susţinută de către Academia Română în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Filologie, apariţia volumului festiv „125 de ani”, lansarea volumului monografic: „Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) şi rolul ei în cultura naţională (1861‑1950), autor fiind prof. Matei Pamfil.

Despărţământul Blaj a fost reactivat în 1990, primul preşedinte fiind doamna jurist Maria Beldea‑Morar, care a fost aleasă, la prima Adunare Generală cu Despărţămintele Astrei şi preşedinte al Secţiunii economico‑ juridică. În anul 1991, chiar la 28 noiembrie, când se împlineau 130 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii, Blajul a organizat a doua Adunare Generală Extraordinară, în care a fost redactat un Apel către conducătorii celor două Biserici surori din Transilvania, de a sprijini, împreună, Asociaţiunea ASTRA.

Conducerea Despărţământului Blaj a participat la toate Adunările Generale ale Astrei, prin doamna Maria Morar, preşedinte al Despărţământului (până în anul 1995): Sibiu, Blaj, Dej, Năsăud, Orăştie, având o contribuţie însemnată la Sesiunile de comunicări organizate la Blaj dar mai ales la înscrierea de noi membri.

La propunerea domnului prof.univ.dr. Dumitru Acu, preşedinte ales al Asociaţiunii în Adunarea Generală de la Dej, a fost ales un nou Comitet de Conducere al Despărţământului în data de 11 februarie 1995, în cadrul Adunării Generale. Preşedinte al Despărţământului Blaj a fost ales, cu unanimitate de voturi, doamna prof. Silvia Pop iar în Comitetul de conducere au fost aleşi astfel: vicepreşedinţi – prof. Ion Buzaşi, prof. Ana Hinescu, secretar literar– prof. Ioan Popa, secretar administrativ – Ioan Şerbu, bibliotecar‑arhivar – prof. Ion Pop, contabil – Ana Micu, membrii – protopop Vasile Brumar, protopop Ioan Fărcaş, prof. Daniel Voina.

În toamna aceluiaşi an, 1995, în Adunarea Anuală a Despărţământului, noul preşedinte, prof. Silvia Pop, a făcut propunerea ca, în semn de omagiu, Despărţământul să primească numele ilustrului cărturar blăjean Timotei Cipariu, care a fost preşedinte al Asociaţiunii (1877‑1887) şi primul preşedinte al Despărţământului Blaj. Această propunere a fost acceptată cu entuziasm în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru înflorirea spiritului astrist în viaţa culturală a Blajului şi a întregii zone. Cu acelaşi prilej, doamna Silvia Pop a propus iar membrii Adunării au aprobat, ca începând din anul 1995, să fie acordat Premiul ASTRA – Despărţământul Blaj, în fiecare an, unui membru cu activitate deosebită în promovarea şi slujirea idealurilor Astrei şi în cazuri excepţionale Premiul Special ASTRA.

Conform Statutului şi Regulamentului de funcţionare, prin înscrierea unui număr mare de membri, au fost reînfiinţate Secţiunile de literatură, istorie, folclor, Secţiunea religioasă, Secţiunea şcolară, cea ştiinţifică, medicală, de ştiinţe sociale, de tineret, turistică, artistică, sportivă.



[1] N. Gastone, M. Avram, Dare de seamă prezentată Adunării Generale cu Despărţămintele, „Telegraful Român”, Anul 138, nr. 21‑22, Sibiu, 1 iunie 1990, p. 2




Niciun comentariu: